מדיטציה היא בעצם התרכזות מוחלטת במה שנמצא כאן ועכשיו , מה שקורה מסביבי ומה שקורה איתי. בניגוד לדעה הרווחת, שמדיטציה היא ריקון הראש ממחשבות והתנתקות, מדיטציה היא דווקא חיבור, ריכוז, מודעות ותשומת לב.
הווייתנו מורכבת מחמישה מרכיבים – גופים:
הגוף הפיזי – הגשמי.
הגוף הריגשי – מכלול הרגשות שלנו.
הגוף הנפשי – הנפש , הפנימיות , האמת המוחלטת.
הגוף המנטלי – המחשבות
הגוף האנרגטי – האנרגיה המקיפה ונובעת מאיתנו.
בעת מדיטציה חמשת הגופים הללו מתחברים יחדיו לכוונה אחת. אנו מרוכזים במקום אחד ללא הסחות והתנגשיות בינהם.על מנת להבין זאת חישבו על המצב הבא:
אתה נהגים הביתה מהעבודה אחרי יום עמוס ולא פשוט.
הגוף הפיזי שלכם נמצא במכונית, אוחז בהגה והרגלים על דוושת הגז.
הגוף הריגשי שלכם – נסער משיחה הקשה שניהלתם כשעה קודם.
הגוך הנפשי שלכם – מוטרד.
הגוף המנטלי – טרוד מהמחשבות על מה היה ומה יהיה ומידי פעם מציית לחוקי התנועה ולמה שמתנהל על הכביש.
הגוף האנרגטי קפוץ ומשפיע על הגוף הפיזי.
למעט הגוף הפיזי וחלק קטן מהגוף המנטלי אתם לא נמצאים על הכביש ומפוזרים בכמה מקומות.טעות נוספת בתפיסת המדיטציה היא שמדיטציה חייבת להיות בישיבה ומלווה במחווה ידיים האצבעות או בטקסים ומנטרות כאלה ואחרים. אז זהו שלא!
ישנן אלפי מדיטציות שונות כשמהות של כל אחת מהן היא להפגיש באופן פרטי את האני שלי איתי ואת האני שלי אל מול זמן הווה. אנחנו יכולים לתרגל מדיטציה לבד או בקבוצה בחדר קטן ומבודד או בטבע, אפילו על מושב ברכבת או באמצע יום עבודה. אפילו על האסלה. הרצון הוא להגיע למודעות ולפגוש את "האני" בכל מקום כזה. זהו אם כן המכנה המשותף למדיטציות השונות, העובדה שאפשר לעשותן בכל מקום ובכל זמן, ברגע בו אנו מחליטים לקחת פסק זמן, תרגול האדם הוא אל מול עצמו,להביט אל העצמי ללא שפיטה או גינוי לדברים, אלא פשוט להתבונן כצופה פנימה ולהגיע לרגיעה ושקט עמוק.
עוד מקום להתבוננות במדיטציה היא ככלי לתקשורת עם נפש האדם. את המדיטציה אפשר למצוא כמעט בכל דת וטכניקות רבות לה. היא התפתחה יחד עם תרביות שונות בעולם כשהמשותף לכולן הוא שכולם מביאות את האני למצב של התבוננות פנימה אליי או שמה אני מדמיין כרגע את הדבר מולי והופך אותו ל… וכו…
במהלך ההיסטוריה נחקר נושא המדיטציה ונמצא כי יש לה קשר הדוק לשינויים בכל חמשת הגופים שלנו.
נמצא כי רמת גלי תטא, (גלי מוח המאפיינים מצב של בין ערות לשינה ותורמים לחיבור שלנו לתת המודע) במוחם של המודטים גבוהה יותר. גם אצל אלו המתרגלים מדיטציה במשך שנים וגם אצל אלו שמתרגלים אותה בפעם הראשונה. בעת תרגול מדיטציה חלה האטה בפעילות של האזורים במוח הקשורים לעיבוד אינפורמציה מהחוץ ועלייה בתפקוד אזורים הקשורים לרגשות, זיכרונות, ויסות הנשימה וחילוף החומרים. כמו כן, בעת תרגול מדיטציה עובר מרכז הכובד של עילות המוח מהמוח הימני למוח השמאלי, ומשתנה לתפיסה סובלנית ורכה כלפי העולם ועצמנו.
כמו כן נמצא כי מדיטציה מפחיתה את צריכת התרופות בקרב הסובלים ממצבים נפשיים שונים כגון חרדות ודיכאון . מדיטציה אף תורם לריפוי מצבים פתלוגים קליניים, לדוגמא, במחקר בקרב חולי פסוריאזיס נמצא כי עורם של מתרגלי מדיטציה הבריא במהירות גדולה פי ארבעה מאשר עורם של אלה שלא תרגלו מדיטציה. מדיטציה משפיעה גם על המערכת החיסונית. אצל מודטים נמצאה עלייה ברמות הנוגדנים בדם, דבר המסביר את הטענה של המצדדים במדיטציה כי הם פחות חולים מאחרים.ניתן לחלק את עולם המדיטציה לשניים סטאטית ודינאמית
בראשונה, המודט לכאורה אינו עושה דבר, אך למעשה הוא עושה הרבה בכך שהוא מניח לתהליך טבעי בכל חמשת הגופים לקרות ולהשאר. הקשר שלו להווה הוא דרך, נשימה ומודעות לרגע – עכשיו ומה אני חש/מרגיש/חושב.
השניה, אקטיבית יותר – בה המודט יוזם פעולה שיכולה להיות תנועה של הגוף, תשומת לב, נוכחות,
ריכוז, קשב ועוד מיני טניקות העוזרת להביא את הפוקוס לאותו "הדבר" אליו אנו מתכוונים.
לסיכום,להיות במדיטצית התרכזות זה עניין של תרגול. בדומה לדרך בה אנו מאמנים את השרירים שלנו אנו יכולים לאמן את יכולות המדיטציה שלנו. לכן אחד העקרונות החשובים בתרגול מדיטציה הוא העקביות. תרגול יומיומי או שבועי שהולך ומתארך ומשתפר עם הזמן.
חיבור אל המדיטציה יביא איתו איזון למערכות שונות בגוף כשהעקריות שבן הן – מערכת העצבים, מערכת השרירים, מערכת החיסון . מתוך תרגול של המדיטציה יתרחש שינוי, הרגלים של הזנה חיצונית בכל הרמות תתחלף לחיבורים פנימיים יותר ויקלו על קשיים, יפרקו מחסומים, יתנו עוד מרחב נשימה והכלה לאני העצמי.במקביל, יפתחו קווי מחשבה חדשים – יצירתיות, שחרור והפגת מתחים ופחדים בחיינו.